Hedlundhorn – Högtalaren med låg WAF-faktor men hög känslighet

13 november, 2009 av admin Lämna en kommentar »
Så här ser ett klassiskt Hedlundshorn ut

Så här ser ett klassiskt Hedlundshorn ut

För alla er där ute som älskar lite udda skapelser så varför inte satsa på ett par Hedlundhorn. Vi har haft äran att få äga ett par (med ett Lowther pm-6a element per högtalare) och en av de stora fördelarna med dem är att de brukar ha en väldigt hög känslighet. Vi drev dem med en Accuphase A-50 och när vi kom upp över 3 watt så började åtminstone jag få ont i öronen. En del entusiaster menar att tack vare hornet slår 8″ elementet ungefär som en 15″ bas. För egen del så var det imponerande att lyssna, men mycket mer än 10W spelade jag nog aldrig på dem och inte ens då kändes basen i magen.
Är du sugen rekommenderar jag att, som alltid när man köper tung HiFi, du först lyssnar. De tenderar att ha lite annan akustik än man är van vid, framförallt ett väldigt dominerande mellanregister. Om du dessutom har fru och bestämt dig för att köpa, ja då får det bli många rosor och mycket choklad för någon hög WAF-faktor har de då rakt inte med sina dryga 2 meter på höjden och en halvmeter på djupet.

//Thomas, REHIFI.SE

Annonser

1 kommentar

 1. Marcus skriver:

  Hej!

  Ja, det var jag som blev lycklig ägare till Hedlund-hornen; hustrun var först något chockerad över storleken, men efter att de fått en uppfräschning i pianolacken och nybetsade träsidor så blev det bättre med WAF-faktorn ;-)

  För att vara horn är e faktiskt lättplacerade så länge takhöjden räcker till. Tar inte mycket mera plats än en vanlig golvhögtalare, faktiskt.

  Ljudet är fantastiskt klart och rent, framförallt i mellanregister och diskant. De är dock inget för festen eller den som behöver en tung bas. Här ligger fokus på en strålande återgivning av akustisk musik och mänskliga röster. En fantastisk högtalare för jazz, blues, folk och klassiskt.

  Mina gamla Quad monoblock levererar bara 15 W / kanal men det är mer än tillräckligt för att tapeterna ska krulla sig på väggarna, men med bibehållen dynamik !

  Kanske bör de kombineras med ett ordentligt bashorn för framtiden? Sneglar på ett Acousta-horn i form av bett DIY-projekt.

  Idag spelar hornen i följande kombination:

  Thorens TD 124 Mk-1 med SME 12″ 3012 tonarm
  Ortofon SPUG MC-Picup (Kopplad via ett Luxman CX-1 Riaa
  2 st Quad II rörmonoblock
  1 st Luxman CL-32 rörförsteg

  För den som är intresserad av Hedlund-hornen återkommer jag med några länkar för den som till äventyrs skulle vilja bygga ett par på egen hand.

  Med HiFi-hälsningar,
  Marcus Nilsson

Kommentera


+ four = 12